Ličnost i Božanstvo Svetoga Duha – Branson

Božanstvo Duha

    Prvo treba napomenuti da se sama imena koja se odnose na Boga, takođe primenjuju na Duha, kao što se vidi u sledećim tekstovima:

“A Gospod je Duh: a gdje je Duh ondje je sloboda.” 2. Korinćanima 3:17.

“A Petar reče: Ananija! zašto napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu svetome i sakriješ od novaca što uze za njivu? Kad je bila u tebe ne bješe li tvoja? I kad je prodade ne bješe li u tvojoj vlasti? Zašto si dakle takovu stvar metnuo u srce svoje? Ljudima nijesi slagao nego Bogu.” Dela 5:3,4.

    Zapazite pažljivo da Ananija u laganju Svetom Duhu je lagao Bogu. Ovde je božanstvo Duha izričito objavljeno jezikom koji ne može biti pogrešno shvaćen. Ananija je lagao Svetom Duhu, Bogu.

    Hajde opet da pažljivo uporedimo sledeće paralelne tekstove koji jasno otkrivaju Njegovu božansku prirodu:

 “Ne znate li da ste vi crkva Božija, i Duh Božij živi u vama? Ako pokvari ko crkvu Božiju, pokvariće njega Bog: jer je crkva Božija sveta, a to ste vi.” 1. Korinćanima 3:16,17.

“Ili ne znate da su tjelesa vaša crkva svetoga Duha koji živi u vama, kojega imate od Boga?” 1. Korinćanima 6:19.

    Ovde se termini “Bog” i “Sveti Duh” koriste naizmenično. Telo je proglašeno hramom Božijim i hramom Svetog Duha. Na taj način je božanstvo Duha jasno navedeno. Isus je izjavio veliko- dostojnicima Njegovog vremena:

“A ako li ja prstom Božijim izgonim đavole, dakle je došlo k vama carstvo Božije.” Luka 11:20.

    U Matejevom zapisu Isusovih reči, ovo čudo isterivanja duhova demona iz ljudi se pripisuje sili Duha:

“A ako li ja Duhom Božijim izgonim đavole, dakle je došlo k vama carstvo nebesko.” Matej 12:28.

    Tako opet termini “prst Božiji” i “Duh Božji” se koriste kao sinonimi. Ne samo da su imena božanstva mnogo puta primenjena na Svetog Duha, nego On takođe poseduje atribute i obavlja dela Božija. Na primer, Bog se opisuje kao večan:

“A caru vječnome, neraspadljivome, koji se ne vidi, jedinome premudrome Bogu.” 1. Timoteju 1:17.

    Ali tako je i Duh večan:

“Koliko će više krv Kristova, koji, po vječnom Duhu, ponudio je samog sebe Bogu.” Jevrejima 9: 14 (Prevod Tomislav Dretar).

    Duh je sveprisutan. On može biti na svakom mestiu u jedno te isto vreme. David je pitao:

“Kuda bih otišao od duha tvojega, i od lica tvojega kuda bih utekao? Da izađem na nebo, ti si ondje. Da siđem u pakao, ondje si. Da se dignem na krilima od zore, i preselim se na kraj mora: I ondje će me ruka tvoja voditi, i držati me desnica tvoja. Da rečem: da ako me mrak sakrije; ali je i noć kao vidjelo oko mene. Ni mrak neće zamračiti od tebe, i noć je svijetla kao dan: mrak je kao vidjelo. . Psalam 139:7-12.

    Duh je svemoguć. On ima svu moć. Pavle izjavljuje da je svoja velika čuda činio

“silom Duha Božijega.” Rimljanima 15:19.

Zaharija 4:6 glasi:

“Ne silom ni krjepošću nego Duhom mojim, veli Gospod nad vojskama.”

    Njemu se pripisuje stvaralačka sila, kao i moć da podari život. Za njega se izjavljuje da je uzdigao Isusa iz mrtvih.

“Duh Božji stvorio me je.” Jov 33:4.

“Pošlješ duh svoj, postaju, i ponavljaš lice zemlji.” Psalam 104:30.

“Jer i Hristos jedanput za grijehe naše postrada, pravednik za nepravednike, da nas privede k Bogu, ubijen, istina, bivši tijelom, no oživljevši Duhom.” 1. Petar 3:18.

    Duh je sveznajući . On sve zna:

“Jer Duh sve ispituje, i dubine Božije.” 1. Korinćanima 2:10.

    Sigurno postoji mnogo u ovim razmatranjima što donosi hrabrost u srce svakog vernika. Kako je samo to moćni Lider crkve! To je Božanska ličnost, a još uvek onaj koji može biti na svakom mestu u isto vreme, Onaj koji je večan, koji ima sve znanje i svu vlast, ko je lično obavezan da usmerava rad crkve na zemlji, a koji se čak udostojava da živi u srcu skromnog vernika, čineći da njegovo telo postane Njegov hram! Kakva sigurnost i slatko uverenje se nalazi ovde! Kakvo rukovodstvo je stoga obezbeđeno Božjoj vojsci na Zemlji! Čak su i anđeli Božiji pod njegovom kontrolom, jer su poslani da služe naslednicima spasenja. Pod takvim zapovedničkim i podpuno dovoljnim rukovodstvom, pobedonosna crkva može da izgleda “kao zora”, da se pojavi “lijepa kao mjesec, čista kao sunce,” i da postane “strašna kao vojska sa zastavama.” Pesma nad Pesmama 6:10.

(300)

Pages: 1 2

Ličnost i Božanstvo Svetoga Duha – Branson